tisdag 8 december 2009

Bara älskar...


...att man kan googla "analytiska brister" och komma till den här bloggen!

/M

måndag 7 december 2009

Inspelningsvecka, igen.

Redan innan inspelningen har börjat har det visat sig att dokumentärfilm inte är det lättaste! Mycket etik, mycket känslor, mycket logistik. Men jag har hoppet uppe, det får inte bli annat än skitbra - av så sjukt många anledningar!

Ses på andra sidan!

/M

tisdag 1 december 2009

Memoarer i December


Den här hösten var tänkt till att skapa mer faktisk film än texter omkring den. Min tid ägnas därför mer åt att trycka på en massa konstiga knappar istället för att hamra på de vanliga tangenterna. Detta skapar förstås en viss frånvaro av blogginlägg... Men:

Eftersom det är 1.a december idag tänker jag utnyttja att jag känner andra medieautister som gör grymma saker. Genom att ljud- och bildsätta utvalda scener ur sin farfars memoarer har Molly Ränge skapat en julkalender i bloggformat!

Den heter Jag drömde om sjön och ger varje morgon kl 07.00 en liten scen ifrån Stockholm under tidigt 20-tal. Från och med idag väntas alltså 24 sådana!

/M

måndag 23 november 2009

La Boutique Fatale


Härom natten satt jag uppe och beställde nytt och ofräsht till min filmhylla! Detta gör man bäst på SubDVD. Här är det inga problem att hitta titlar inom mer eller mindre obskyra genrer som female fury, grindhouse, queer eller sleaze...

Mest av allt ser jag fram emot att äga (innebär alltså det där med att kunna se på filmen närsomhelst utan kvalitets- eller texningsproblem och har inga särskilda moderata förtecken...) den finska skräckisen
Sauna från 2008. Karga och kalla landskap möter brinnande samveten. Även influenser från asiatisk skräck förekommer i den här skildringen av när Sverige, Finland och Ryssland drar upp sina landsgränser i slutet på 1500-talet. Mycket sevärd!

Annat kul som händer i den amoraliska butiken just nu är att de startar försäljning av sexleksaker från Fun Factory! Det här är ergonomiska produkter i snygg design, värt att kolla in om man tycker kaniner och delfiner i jelly är aningen tröttsamt - och saknar logik!

/M

tisdag 3 november 2009

Ord och Ljud


Classic Lounge, tillsammans med Ars Nova och Teatr Weimar, presenterar föreställningen Spinning Jenny – "Du spinnst!" - En oren fantasi om kjoltyg, maskiner, frökenhänder, ridflickor, ston och bomullsfält, en dröm tillbaka till industrialismens begynnelse eller en högtravande lek med ord och ljud. Oavsett, så är text och regi sprunget ur Sara Tuss Efrik och Annika Nymans mariga och depraverade hjärnor!!! Och visas ENBART imorgon kväll 21.00 på Inkonst.

Detta kombinerat med musik av el-cellisten Mattias Rodrick och laptopartisten Jakob Riis.

/M

måndag 19 oktober 2009

Sympatisk Såpa


Ny säsong av dokusåpan och dejtingprogrammet Bonde söker fru har rullat igång. Jag fullkomligt älskar detta, utan förbehåll. Förra året måste det dessutom suttit ett gäng genier och redigerat materialet. Jag hoppas bland annat på lika klockrena musikval även i år!

Vidhåller också att såpan är en i sitt slag - med sympatiska syften och inte heller exploaterande som dokusåpor har en tendens att vara. Visst är hela upplägget extremt heteronormativt och den här säsongen har man inte heller lyckats representera minoriteter bland bönderna som man verkar ha jobbat för tidigare. Förutom den medverkande kvinnan då. Men:
Let's face it, bondelivet är kanske inte det mest alternativa på den fronten...

Vinklat är det såklart också, eller rättare sagt dramatiserat. Plågsamma tystnader är såklart längre när vi ser dem i rutan, än i verkligheten. Men utan dramaturgi - ingen bra tv, så enkelt är det.

Oavsett hur manipulerat materialet är uppfylls jag med en känsla av ömhet och glädje när jag tittar på bönderna, beundrarna och beundrarinnorna. Och hur kan jag rimligtvis ogilla det? Det känns så ärligt och genuint. Jag blir glad bara.

Kärlek/M

onsdag 14 oktober 2009

Nasty New Movies!



Fast att jag redan har pushat för denna film här, är det oundvikligt (och onödigt) att inte göra det en extra gång! Det handlar om Sveriges mest inspirerande filmpersonlighet just nu. Hanna Sköld tog ett banklån och genomförde, helt utanför industrins krav och krämpor, sin första (förhoppningsvis och förmodligen) i raden av utmärkande långfilmer i vår urtråkiga filmbransch!

Nasty Old People har nu haft nationell premiär på Kontrapunkt i Malmö och internationell distruberingspremiär på The Pirate Bay's första sida.
Några dygn och 15000 nedladdningar senare anar jag startskottet för en ny era där oetablerade filmskapare faktiskt har en möjlighet att nå ut till sin publik...

Vill ni veta mer klicka då på Nasty Old People-bloggen i min högerkolumn eller gå in på TPB och ladda ner den bara - gratis och lagligt.

/M

tisdag 13 oktober 2009

Hyllning 4: Tema Dialog


Sedan sent 1970-tal har filmstudier återupptäckt ljudspåret. En mängd publikationer av produktionsstudier har gjorts om ljudteknologi, filmmusik, ljudeffekter och ljudteori. Med några få undantag har ytterst lite fokus lagts på filmdialog.
Historien har påverkat filmdialog genom alltifrån industriella och teknologiska till sociala förändringar. Men om man ser på den filmlitteratur som faktiskt behandlar ämnet saknas dessutom mer analytiska perspektiv på detta.

Oavsett om man sysslar med praktiskt filmarbete eller filmstudier är det omöjligt att undgå idéer om att det ska vara så lite dialog som möjligt i film. Detta grundar sig bland annat på hur film enbart ses som ett visuellt medium, hur man menar att historier berättas visuellt genom klipp, ljus, kamerarörelser och specialeffekter. Story: Substance, Structure, Style and the principles of Screenwriting är skriven av den amerikanska, och världsberömda, manusgurun Robert McKee. Han skriver att bilden alltid är det första valet och att dialogen är det ångerfyllda andra valet, det lager som man lägger till manuskriptet. Detta rimmar ju ganska väl med synen på filmdialog under till exempel stumfilmstiden.

Inte ens senare arbeten om manusförfattande har kommit särskilt långt för att vända på inställningen. Man diskuterar dialogen ytligt och i manusanalyser fokuserar man sällan på dialogteknik, utan desto mer på textens utveckling. Filmkritik vilar stadigt på schabloner rörande klumpig eller styltig dialog utan någon direkt grund för värderingarna.
Det finns dock några få tunga namn som tagit motsatt ställning. Både Rudolph Arnheim, Sergei Eisenstein, Siegfried Kracauer värderade ljudfilmen klart högre än stumfilmen.

Även vår Kjell Sundstedt vänder sig mot resonemang som inte stödjer filmdialog. Han trycker på att dialogen fungerar som en spegel för karaktärerna. Det är hans sätt att koppla den visuella betydelsen till dialogen, och hur den berättar om karaktärernas inre liv. Och Sarah Kozloffs studie av filmdialog är den enda jag har funnit som är analytiskt omfattande. Hon argumenterar för att olika genrekonventioner har varit betydelsefulla för hur filmdialog har formats. Faktum är att hon menar att de har minst lika stor betydelse som de olika tidsperioderna den har gått igenom. Hennes perspektiv på filmdialog är inte bara analytiskt på ett sätt som har saknats inom det filmteoretiska studiet, det skiljer sig också markant från praktikernas perspektiv.

McKees tidigare nämnda bok illustrerar till exempel praktikernas analytiska brister på ett tydligt sätt. Han skriver till exempel att film inte är en bok, och menar att dialogen talas och försvinner lika snabbt. Om orden inte fastnar direkt då de lämnar skådespelarens mun har man med andra ord misslyckats.

Att filmdialogens främsta funktion är att vara informativ verkar tyvärr vara en utbredd uppfattning, det talas till exempel sällan om vilken stämning dialogen bidrar till en film. Jag gör mitt för att försöka ändra på det. Som att slänga upp det här inlägget och snöa in på snäva uppsatsämnen...

/M

tisdag 6 oktober 2009

Introducing: Santanico Pandemonium



/M

Vill se!


Mer amoral som händer på Biograf Spegeln just nu är Ole Bornedals nya nådda nivå i skärselden (där jag antar att bland annat Nattevagten (1994), Vikarien (2007) och Kærlighed på film (2007) får beskriva vägen dit - genom ett inferno förstås). Inte heller Fri os fra det onde (2009) verkar vara en gudomlig komedi (trots Aqua-Lene i en huvudroll...), utan en ren helvetesskildring av xenofobi.

/M

onsdag 30 september 2009

Om apor

Det finns tre vanligt förekommande apor i japansk konst, alltid avbildade som ovan. Från början har de sitt ursprung i Buddhismen och handlar om att varken höra, se eller tala ondska.

2008 kom Üç maymun (De tre aporna), långfilm nummer tre från den turkiske regissören Nuri Bilge Ceylan. Det här är ett filmmåste för den som bryr sig om form. Ljussättning och foto är fantastiskt. Likaså miljöerna. Dramat utspelar sig i ett mörkt och åskvarmt Istanbul.


Motivet av de tre aporna går ut på omöjligheten att som människa reflektera ondska om man aldrig utsatts för någon. Det är alltså moralen som sätts på prov i Ceylans historia. Jag tycker dock att filmens utseende överskuggar storyn, istället för att förstärka den. Men det är ju jag. Som tur är har filmen premiär på Spegeln i veckan så att du kan skapa dig en egen uppfattning!

/M

lördag 26 september 2009

FFF nästa!


Efter diverse queerporr på festival i Malmö tar jag sista chansen att hinna med en splatterpaus och andra bisarrheter på Fantastisk FilmFestival i Lund.

Inatt har nämligen Dario Argentos senaste film skandinavisk premiär. Jag utgår ifrån att
Giallo är precis vad den heter. Full med kriminal, horror och thrillerelement precis som de italienska 30- och 40-talsromanerna med gula omslag. För enkelhetens skull kallas även nämnda films sadistiska mördare för Giallo, eller Yello rättare sagt. Polisen som desperat jagar honom spelas av Adrien Brody.

Men först blir det ett möte mellan asiatisk skräck och splatter i en amerikansk remake av Hideo Nakatas (upphovsmannen till de japanska The Ring och Dark Water) Ghost Actress. Nu är det kinesiska Fruit Chan som regisserar. Hans största internationella framgång tidigare heter Dumplings. Kvällens spektakel heter Don't look up.

På med svarta handskar och ner med stänkskyddet!


/M

måndag 14 september 2009

Zombieporr!


Kanadensiska Bruce LaBruce verkar som provokatör inom undergroundfilm som tenderar till både porr, komedi, politik och satir.
Malmö Queer Art & Film Festival kickar igång på fredag och redan då visas den första av de två medverkande LaBruce-filmerna. The Raspberry Reich från 2004 sägs vara en "agitations-porrfilm" med vänsterrevolutionära förtecken. Och:
På lördag blir det Otto; or, up with dead people från 2008 som utlovar excentrism, bisarra karaktärer och heta zombieorgier! Efteråt hålls samtal om queerfaktorn hos vampyrer och zombies med bland annat Lilith Performance Studio. Allt på biograf Panora.

/M

söndag 13 september 2009

Otuktat kött


Ett bröst kan sitta på en axel,

en hand på ett huvud.
En man kan ta loss en annans ansikte
och bära det som sitt eget.
Plötsliga förvandlingar kan drabba individen
i sprängande attacker: tänderna faller ut
och ersätts av nya,
naglarna blir klor
och smittan bor i den sjukligt färgade saliven.

[...]

Föremålet ler finurligt.
Man älskar det och föraktar det
och känner att man äger det.

Ett slingrande slemfält av tandkött och bensplitter,
glitter och sammet, det vackra i det fula
kittlar skönt,
bara man i denna fridens och samstämmighetens epok
slipper uppfatta
spegelglaset.

Text från Subaltern 2008, "Otuktat kött" av Leif Holmstrand

/M

söndag 6 september 2009

Cinematic days


Sköna höst, du ger mig hopp. Med djävulsdyrkan och Polanski-frosseri på Cinemateket. Detta innebär nämligen en knuff för att ta mig igenom nämnda regissörs putslustiga (minder-) verk och en chans att njuta av hans psykotiska mästerverk - på duk!

I ordningen bjuds det på Nóz w wodzie (Kniven i vattnet), Repulsion, Cul-de-sac (Djävulsk gisslan), Chinatown, Macbeth, Rosemary's Baby, What?, Le locataire (Hyresgästen), och Tess.

Och, från den mörka sidan (om man vill påstå att Herr Roman kommer från annat håll) presenteras bland annat Ken Russel's The Devils samt William Friedkin's The Exorcist.


Sköna höst, du känns hoppfullt mörk.

/M

måndag 31 augusti 2009

Sommarläsning 2009, hejdå

Imorgon börjar hösten sägs det. Från en dag till en annan. Jag vill inte alls hålla med, men tror att det kan stämma. Om jag har fönstret öppet på natten är det faktiskt kallt när jag vaknar, det faktum att jag äter kräftor hela tiden förefaller inte lika konstigt som annars och folk byter jobb, byter liv, börjar sina studier igen, slår över till ett annat läge, iklär sig sina professionella roller samt mer plagg överlag.

Jag gläds över sommaren, men saknar den redan. Vissa sommarvanor tänker jag dock bära med mig genom hösten också - och förhoppningsvis längre än så. Det skulle kännas tillfredsställande om jag även i fortsättningen kunde läsa minst tre böcker i månaden, men då också jag försöker ändra mode misstänker jag osannolikheten i denna önskan.

Sammanfattar här min sommarläsning ihopp om att den även skulle kunna bli fantastisk för någon annan - och som en påminnelse till mig själv om att litteraturen inte är så utmattande som jag alltid velat påstå.


Vita Hotellet, D.M THomas


Barnhandlerskan, Gabrielle Wittkop





En berättelse om Loka, Elisabeth Rynell





Bestiarium, Mare Kandre

Hej Höst!


/M

fredag 28 augusti 2009

Ren underhållning??


Jag kan förstå om man inte har känt stark motivation till att se på den här serien... Men ingen kan väl ha undgått inledningssekvensen:

Bildmontaget av familjen Camden som består av prästfadern, hemmafrun och deras sju barn med respektive, och i sin tur, deras barn. Samtliga verkar obekymrade och ler. Detta till en sång vars återkommande refräng lyder som seriens titel. Versens innehåll skulle kunna sammanfattas som att familjekärleken är den största och att det är hem du vänder dig när världen är orättvis. Sekvensen avslutas med en bild på familjen Camdens hund Happy som håller en amerikansk flagga i munnen.
Kort sagt är detta en presentation av en amerikansk idealfamilj
- som iallafall inte jag kan slita mina stelt uppspärrade ögon ifrån.

Kanal 5´s hemsida lanserar man sig stolt som en kanal som vill göra roligare tv. Man får då anta att roligare står i relation till en föreställning om något som är tråkigare, alltså en ren spekulation över vad samtliga av svenska folkets målgrupper vill se på tv. Roligare innebär som de ordagrant skriver - inga nyheter, politiska debatter eller trist konsumtionsjournalistik. De serverar sina tittare ren underhållning till skillnad från exempelvis fritv-kanaler som ägnar tid åt sådant som Kanal 5 tydligt tar avstånd ifrån.

7th Heaven började sändas redan 1996 och har nu pågått i ett tiotal säsonger. Producenter är Spelling Television och Brenda Hampton. Det här är en serie som säger sig triumfera med otaliga priser för skildringar av de komplexa problem man tvingas möta när man växer upp i dagens samhälle. Ser man närmare på vilka som har delat ut utmärkelserna märker man snabbt att de rör sig inom en och samma sfär. Det är föräldrars tv-råd, kristna tv-program eller barn- och familjfilmfestivaler - alla amerikanska. För kanske kan 7th Heaven upplevas som skarpt, komplext och hjärtvärmande men jag tvivlar på att den publiken existerar utanför den amerikanska och kristna medelklassen. För en svensk publik som idag matas med andra amerikanska tv-serier med stora portioner medvetenhet och ironi måste allvaret i en serie som denna verka obefintligt. Men:

Visst är det underhållande - på ett plan där man skrattar åt, och förbluffas av, moralismen, värderingarna och könsordningen som förmedlas utan förbehåll.
Varje avsnitt har till exempel ett uppenbart tema. En tematik som dels rör sig på individnivå genom kanske självmord, droger, vandalism, tonårsgraviditet eller syskonrivalitet. Men den pendlar också ofta till ett större perspektiv som kanske förintelsen, rösträtt, hemlöshet och hatmord, samt baseras vid tillfällen på verkliga personer och händelser.

Om man någon gång har läst Bourdieu känns kanske fenomenet Téléthon igen. I enlighet med hans teori levererar 7th Heaven tydliga riktlinjer för redan etablerade åsikter. Betraktaren liksom utbildas i ett visst sätt att tänka kring samhällsproblem.
Bourdieu menar också att sensationspress och liknande medier verkar avledande från viktiga händelser i samhället. På så vis blir det som egentligen inte är alldagligt världsbilden för en utbred befolkning. Att tv kräver dramatisering och tillspetsning skapar istället en annan verklighet och på detta vis ökar klyftor och befolkningen går miste om sina demokratiska rättigheter enligt Bourdieu.

Jag tänker inte, som honom, kritisera tevens möjligheter till dramatisering och tillspetsning. Men man kan ju säga att
Entertainment Now faktiskt har varit Kanal 5´s motsvarighet till nyhetssändningar. Och dessa sändningarna inbegriper ju endast utveckling i den internationella nöjesvärlden inom områden som musik, film, mode och kändisskvaller. Som en trogen följare av Bachelorette, Top Model och diverse andra amerikanska reality-serier på den här kanalen ska jag inte påstå att jag enbart intesserar mig för "trist konsumtionsjournalistik". Men:

Serien 7th Heaven har alltid med sin präktighet upprört mig intill benen! Och för att inte tala om det faktum att Kanal 5 sänder den! Om, och om, och om igen...


/M

torsdag 27 augusti 2009

Nasty Old People!


Manusförfattaren och regissören Hanna Skölds långfilmsdebut stundar, och imorgon har jag turen att se förhandsvisningen! Nasty Old People presenteras av Tangram Film och Good World i Malmö och har officiell premiär i oktober. Distributionen kommer att ske i samarbete med RÅFILM.

Jag är övertygad om att jag kommer få se en svensk film som inte liknar någon annan - en sagokantad historia med skruvade karaktärer men verkliga möten och konfliker. Lycka!

Se trailer här!

/M

måndag 17 augusti 2009

Missgynnsamma Metaforer eller Festivalfortsättning: Treomdan


Om årets Malmöfestival var en Pedro Almodovar-film (nej har ingen riktigt rimlig förklaring till detta heller... men kanske som något strukturlöst fast maxat och med goda syften) så tänker jag då för dagen lyfta fram top-tre ur myllret - där den spansk/brasilianska dockteatern Hôtel Crab kl fem får reperesentera Almodovars tillskruvade karaktärer, lokala Bakers at dawn kl halv åtta den sympatiska och mystiska tematiken och slutligen den franska kompositören Yann Tiersens musik från Amelie kl nio hans patent på ett alldeles eget färglandskap!

Enjoy!

/M

Dagsform II:


/M

lördag 15 augusti 2009

Introducing: Ben & Frank



/M

Hyllning 3: Tema Montage

Den konstruktivism som var på tapeten runt 1920 ligger till grund för den sovjetiska montagestilen. Konstruktivisterna som drog paralleller mellan konsten och maskinen menade att maskinen fungerade som en symbol för olika parters samverkan och för ett effektivt samhälle. Skådespelarstilen i montagefilm är till exempel tydligt influerad av konstruktivistisk teater där ett fysiskt uttryck värderades betydligt högre än ett psykologiskt.

De mest betydelsefulla regissörerna för montagefilmen var, utöver grundaren Lev Kuleshov, Sergei Eisenstein, Vsevolod Pudovkin och Dziga Vertov. De alla hade olika teorier om montagestilen vilket gör att deras filmer ser helt olika ut. Eisensteins teorier är dock de mest utvecklade. Han formade bland annat teorin om intellektuellt montage. Kortfattat handlar det om att klippa in bilder som inte har någon källa inom filmens värld. Något som skapade metaforiska effekter hos betraktaren. Som i hans Pansarkryssaren Potemkin från 1926 då pansarkryssaren svarar på krigsmaktens attack i Odessatrappan varvas hämndaktionen med klipp på statyer av lejon. Trots regissörernas olika utgångspunkter skulle antagligen alla kunna enas om att det mest centrala för stilen var just klippningen.

Filmerna var ofta drama eller komedier, men oavsett vilket så speglade de aktuella, samhälleliga problem - med den revolutionära kampen som det vanligaste ämnet. Film hade ju blivit den nya tidens konst och sätt att förmedla förändring och framgång till massan. Den sovjetiska montagefilmen var alltså dels ett uttryck för experimentlusta och uppfinning, dels ett redskap för propaganda. I berättarstrukturen hittar man sällan hjältar som i exempelvis den franska Impressionismen. Fokus låg alltid på massan, och katalysatorn var ofta samhälleliga krafter istället för enskilda karaktärers agerandeI resten av världen influerades filmer på samma vis av det rådande samhällsklimatet.
Tyskexpressionismens filmer hade en tendens att skildra tyranner och ett sökande efter en god ledare. Den amerikanska filmen tycktes vara eskapistisk och mer livsstilsinriktad. Men vad gäller montagestilen skulle man kunna säga att den socialistiska ideologin formade den. Omvänt gav också montagestilen uttryck för den socialistiska ideologin, från grundläggande koncept om konstruktion till innehåll och budskap som kollektiv kamp och klassmedvetenhet.

/M

fredag 14 augusti 2009

Missgynnsamma Metaforer eller Festivalstart: Tvåomdan


Om Malmöfestivalen är ett nötkreatur (varför det tänker du, det vet jag inte själv men kanske något levande vi äter av... nej något riktigt plågat fast med delar vi bara inte kan värja oss för eller nåt?) så är det idé att skära de finaste filéerna från djuret och kanske samtidigt påstå att allt slagg är likvärdigt filmtältets skittråkiga frånvaro i år!

Jag tänker två fina filéer om dagen så man inte kräks. För kvällen blir det då Kräftfrossan kl sju och Titiyo kl tiyo, imorgon Kortfilmspaketet från Råfilm kl två och Markus Krunegård kl tio och på söndag skräck-/splatterteatern Fyrvaktarna om man (som alla skåningar) har sett Bob Hund på scen tusen gånger. Båda är kl halv tio i helt olika delar av stan..

Smaklig spis!


/M

fredag 7 augusti 2009

R.I.P John Hughes



/M

Hyllning 2: Tema Häxor





Efter tre års studier av häxförföljelser, och nästan lika lång inspelningstid var Benjamin Christensen klar med Häxan. 1922 hade filmen, som kallats en av stumfilmsepokens märkligaste, premiär. Den danske regissören själv kallade sitt verk för ”ett kulturhistoriskt föredrag i levande bild”. Det handlar om allt från faktabaserade texter och bokillustrationer, till dokumentära, fiktiva och animerade gestaltningar av medeltidens och renässansens häxprocesser och slutar i en möjlig kommentar om 20-talets motsvarighet till häxjakt.
Trots att Häxan blev ett publikfiasko finns det inslag som framkallade både förundran och starka reaktioner hos samtiden. I scenen som skildrar en häxritt till Blåkulla har fotografen Johan Ankerstjerne utnyttjat dubbelexponering flitigt, vilket inte direkt var ett vanligt grepp. Väl på Blåkulla får vi följa sabbaten. Häxorna förnekar religionen genom att hoppa på korset och kyssa djävulens bakdel. Orgier och en festmåltid på odöpta barn utspelas också. Samtidigt sitter munkarna belåtet underhållna och lyssnar. Det här (och senare scener där nunnor i ett kloster drabbas av masshysteri enligt förhäxande former) kan vara anledningar till att katolska kyrkan upplevde filmen som en kränkning.
Själv tycker jag att det avslutande avsnittet i
Häxan, som utspelar sig under 20-talet, är det mest intressanta. Christensen låter häxjakten spegla 20-talets syn på hysteri. De kloka, gamla kvinnor som vanligen anklagades för häxeri jämförs alltså med de ofta intellektuella kvinnor som diagnostiserades som hysterikor. Men det är inte alltid lätt att tolka Christensens ståndpunkt. Han ställer otaliga ledande frågor och ibland verkar han inte längre behandla häxan i sig som ett mytiskt ämne. Men filmen är hursom ett stycke skapelse värt att hylla. Jag menar, bara det att orginalversionen med tortyrredskap och allt vad det innebär är ackompanjerad med bisarrt positiv pianomusik!

/M

torsdag 6 augusti 2009

Hyllning 1: Tema Färg





Paul Tomas Andersons Punch-Drunk Love har kallats både drama och komedi. Huvudkaraktärerna Barry och Lena spelas av Adam Sandler och brittiska Emily Watson och en av filmens biroller, Mattress Man, görs av Philip Seymoure Hoffman. Redan vid rollbesättningen kan man förstå den tudelade kategoriseringen. Den är inte heller särskilt märklig när filmen är slut, eftersom tematiken genomgående kastar sig fram och tillbaka mellan alienation, glädje och galenskap. Själv skulle jag vilja kalla filmen nyanserad. Med detta ord menar jag inget mer eller mindre än, balanserat berättad. Men eftersom ordet nyans först och främst syftar på färgskiftning finns det framförallt anledning att säga något om filmens färganvändning. Jag skulle nämligen vilja påstå att det är en av de tekniker som berättandet i Punch-Drunk Love vilar tyngst på, men självklart är det inte det enda distinkta stilgreppet. Ljud, musik och ljus är andra.

Danska Carl T. Dreyer var en av många filmskapare som menade att färgdesignen var ett sätt att förmedla olika känslostämningar, och gav troligen honom en anledning att utveckla system för sina filmers färganvändning. Men den som kanske mest av alla har teoretiserat omkring färg och film är trots allt Sergei Eisenstein. Att de båda var verksamma under övergången från svartvit film till färg säger ganska mycket om deras intresse. Men tillbaka till min tänkta monolog om Mr Andersons mästerverk från 2002:

Färganvändningen understryker inte bara känslostämningar eller filmens tematik som man skulle kunna tänka sig, utan fyller också en narrativ funktion genom att följa en klassisk dramaturgi. Att Punch-Drunk Love skulle bygga på en klassisk dramaturgi är något som alla kanske inte skulle hålla med om. Intriger och konflikter skrivs inte på publikens näsor och det finns ingen helt tydlig stereotypisering över vem som är ond eller god. Men man kan samtidigt konstatera att den inte är en enbart associativ berättelse. Historien och karaktärerna utvecklas från det att filmen börjar till det att den slutar. Jag tycker det är helt underbart att få följa hur färgtekniken vägleder förväntningar, uppmärksamhet och känslomässig respons hos oss, samt utvecklas, antyder mening och skapar motiv. För många kanske detta är lika meningsfullt som att upptäcka vibrationer i ett glas vatten. Men ska man titta på filmen flera gånger (och det förtjänar den!) kan man ha det i åtanke iallafall. Eller om man har svårt att ta till sig den skulle det till exempel kunna öka förståelsen.

Andra likvärdiga mästerverk som P. T Andersson både har skrivit, regisserat och producerat är Boogie Nights från 1997, Magnolia från 1999 och den senaste ångande och gudsförgätna There will be blood från 2007.

/M

måndag 3 augusti 2009

Sexplicit...

The European Queer X Show är anledningen till den turné som påbörjades i juli av sju queeraktivister och performanceartister från olika håll i världen. De startade i Berlin och innan de är tillbaka där igen gör de sitt sista stopp - i Malmö.

Institutet presenterar live-showen och efterföljande fest med start kl 20.00 på Restaurang D'Nye imorgon. Under turnén samlar även den franska filmskaparen Emilie Jouvet material till en dokumentär roadmovie!

/M

lördag 1 augusti 2009

Visioner och dans = fortfarande sommar!



Billy the Vision & the Dancers idag på Pildammsteatern kl 19.00. Om du vill bli glad, om du vill bli sorgsen, om du vill dansa, om du vill tro att det fortfarande är sommar!

/M

fredag 31 juli 2009

Roland och Roman


" I have an arm amputated, all right. I Say: myself and my arm. If both of them are gone, I say: myself and my two arms. If it were my legs it would be the same thing... but if they cut of my head, what would I say then? Myself and my body, or myself and my head? By what rights does the head, whitch isn't even a member like an arm or a leg, claim the title of 'myself'?"

Om det inte vore för The Tenants (1976) dåliga ljudmix (som stressats fram för att möta Cannes deadline - helt i onödan eftersom filmen ändå blev utskälld där...) skulle jag tro att filmen toppar min lista över Roman Polanskis bästa verk. Tematiken och inramningen signalerar till såväl Rosemary's Baby (1968) som Repulsion (1965) - två andra som slåss om att toppa denna samma lista. Det är trångt och instängt, verkligheten trycker sig lika otäckt kring huvudkaraktärerna som väggarna hotfullt, paranoian flödar, galenskapen eskalerar och saker och ting byter nästan omärkligt skepnad framför dina ögon.

Le Locataire som är originaltiteln på The Tenant baserar sig på romanen "Le Locataire chimérique" av Roland Topor. I "Groupe Panique" samarbetade han bland annat med den chilenska regissören Alejandro Jodorowsky som bidragit med den episka och hallucinogena El Topo (1970) till Midnight movies-genren. Men han var också illustrerande konstnär och tecknade till exempel för den animerade La planète savage (The Fantastic Planet) från 1973. Han medverkar också i Herzogs Nosferatu.

Äntligen finns Topors "Hyresgästen" i svensk utgåva från Sphinx och ligger nu överst i högen för min (vad som har visat sig att bli) oväntade marathonläsning 2009!

/M