Ni andra tyckande och tänkande människor, kan ni formulera detta åt mig?
/M
Inte utan ett visst mått av skimmer ser jag tillbaka på passerade Oscarsvakor då entusiaster utformade poängsystem i Exel. Förra året lades istället fokus på de nominerade filmerna, och det precis innan galan. Följden blev att mest koncentration ägnades vad som minst förtjänade den. Omkastad ordning på Sweeney Todd, No Country for Old Men och galan i sig hade kanske varit att föredra.
I år har jag därför halverat filmantalet innan galan. Ikväll har jag också försökt att separera mig själv från pöbeln genom att besöka VIP-salongen på Bergakungen i Göteborg. Men:
Bara för att upptäcka att allt jag vill är att tillhöra massan: att vara anonym i en biosalong, att trängas i en toakö, att ha popcorn i mitt knä och inte på ett bord, att kunna röra mig obegränsat i biostolen utan att den rättar sig efter mina rörelser, samt insett vikten av att ha begränsad tillgång till godis och cola – som alla andra.
Allt jag någonsin har tänkt om wrestling fick jag hur som helst bekräftat, och om Mickey Rourke’s skådespeleri som jag aldrig någonsin har haft en åsikt om är jag nu av en bestämd sådan att hans insats i The Wrestler är värd en statyett inatt. Utan att ha sett Gus van Sant’s Milk gissar jag dock att Sean Penn kan bli hans hårda konkurrent.
Som vanligt ligger många av de nominerade filmerna kvar på min ska se-lista, men av de redan avbockade vill jag, utöver Rourke för Bästa manliga huvudroll, flagga för (återigen) Mellan väggarna i kategorin Bästa utländska film, och självklart den mest förhandstippade vinnaren av dem alla – Heath Ledger för Bästa manliga biroll i The Dark Knight.
Nu: några timmars sömn innan årets oskimrande Oscarsvaka startar.
/M
Hur ska mitt engagemang kunna växa (eller åtminstone hålla sig på en bruklig engagerande nivå) när en deltävling kan vara så jämnkass som den igår?
Jag förväntade mig att det faktum att Lili&Susie hamnade på tröstpallen – den såkallade andra chansen – skulle kompenseras med ett givet Eurovisionbidrag från BWO.
Förutsättningarna för min sedvanliga schlagerentusiasm var gravt bristande igår när den första i raden av (på tok för många!) delfinaler sändes.
Likt igår kan det vara påfrestande att ta in den (ofta tröga, och i år till och med tråkiga med det programledarvalet) upptrappningen – när allt man vill se är Eurovision Song Contest i sin troligen allra fullaste glans i Moskva senare i vår! Därför kan jag, för dig som inte alls orkar, avslöja att hittills ser det ut som att Alcazar är det enda namn som behöver fukta dina läppar!
Under veckan har det kallats för både spontankultur och skojeri i en rödgrön fantasivärld. Det är svartklubbarna i Malmö, och debatten angående legaliseringen av dem som skapat de lustiga grodorna.
De från Malmö Kulturnämnd som är drivande i utredningen verkar helst inte vilja använda sig av något av uttrycken. De menar att det handlar om initiativ från medborgarna som ofta startas kring ett kulturellt intresse - som en viss musikstil tillexempel – och därför fungerar kompletterande till det övriga utbudet.
Kulturnämndens vice ordförande tycker dock att förslaget om att legalisera svartklubbarna är samma som att uppmuntra kriminalitet. Man tycker det är skrattretande att kommunen ska gå på svartklubb för att utröna vilka som har potential för legalisering.
Att polis och myndigheter är medvetna om att klubbarna utan tillstånd existerar, men ändå tolererar dem är väl minst lika skrattretande i sådana fall?
I min värld (kanske med rödgrönt skimmer enligt M, FP och Pensionärspartiet) kan en dialog mellan institutionella och marginaliserade kulturuttryck enbart fungera som något konstruktivt.
/M
Det är inte bara för att mer än hälften av mina kollegor i Malmö Manusgrupp har någon koppling till Kanada som jag är lite extra förtjust. Det är också för att för varje filmfestival som passerar i Göteborg läggs ytterligare en kanadensisk film till min lista av guldkorn. Ibland till och med fler än en – som i år. Filmerna har även andra gemensamheter utöver nationalitet och att de faller mig i smaken.
De är alla välgjorda och behandlar tunga ämnen med både seriositet och (i nästan alla fallen) även komik. Människan får vara just så mångsidig som hon är och svaren serveras inte åskådaren på några silverfat. Att allt detta råkar ha och göra med vad som just faller mig i smaken kan jag givetvis inte förneka.
I år fick jag glädjen att dels se C’est pas moi, je le jure! (It’s not me I swear!) från 2008, av Philipe Falardeau, som bygger på boken med samma namn. Med 60tals-estetik och en minst sagt fantastisk barnskådis skildras en slitande familjesituation med underfundig humor och osannolika detaljer som för tankarna till Jeunet's Amelie från Montmartre.
Den andra kanadensiska pärlan från årets festival är om inte den bästa filmen jag såg helt klart en av dem. I Tout est parfait (Everything is fine) är allt såklart inte alls fine. Det är smärtsamt och trots att detta är den enda filmen jag lyckades pricka in på Capitol i år önskar jag att jag istället låg hemma i min säng så jag kunde gråta ut ordentligt. Det handlar om livet och döden och om den sorg och skuld som föds där emellan. Filmen ger dessutom en smart uppbyggd historia och fint regi från Yves Christian Fournier.
På förra årets festival glänste Kanada med Continental, un film sans furil (Continental, a film without guns) av Stéphane Lafleur. Även här spelar meningslösheten en stor roll, men med perfekt komponerade scener och jättefina detaljer skapas en optimism i de ensamma människornas möten med varandra.
Mer varm humor, imponerande och ungt skådespel återfinns också i Whole New Thing från 2005 av Amnon Buchbinder som behandlar relationen mellan en ung kille och hans lärare. Filmen ger också ett fint soundtrack av det kanadensiska indiebandet The Hidden Cameras.
Min poäng är att inget dåligt kommer från Kanada. Bara det.
/M
Hemkommen från filmfestivalen som officiellt slutar imorgon. Såhär med lite distans (betoning på lite) plockar jag fram min inneboende pessimist, nörd och tant för att nyansera min inställning till spektaklet en aning. Men kom ihåg att om du, trots dessa omständigheter, vid eftertexterna sitter nöjt tillbakalutad eller utan att blinka framåtlutad och inte vill göra annat än att applådera är det istället en garanti för att du sett något exceptionellt bra.
1. Din biogranne avger monotona ljud som snarkningar, näsvisslingar, mobiltelefonvibrationer eller tillika rörelser som självläkande smekningar.
2. I lokalen finns tonåringar som tvingats dit i obligatoriskt undervisningssyfte. Garanterat höga skratt åt hemska saker.
3. Den centrala händelse som filmen under två timmar leder fram till har skrivits ut i programmet.
4. Du får en mugg kaffe kastad över ditt ben (det var visserligen jag, men inte mitt ben som tur var).
5. Lokalen du sitter i agerar bara biograf tillfälligt. Garanterad duk som syns genom projektionen, obekväm stol och olämpligt placerade lampor.
6. På raden framför äter man hamburgare. Garanterad lök, lök, lök.
7. Regissörer är på plats och monoljud är det enda alternativet. Garanterad försening.
8. Du har förtärt (gärna indisk) mat eller vätska (gärna öl) i överkant alternativt inte hunnit äta eller dricka något under hela dagen.
9. Du har sovit få timmar och filmen har ingen musik, eller ens dialog.
/M